Wat is outplacement?

Veel gestelde vragen over outplacement

Outplacement betekent dat je hulp krijgt bij het vinden van een nieuwe baan nadat je ontslag hebt gekregen. Onvrijwillig ontslag is één van de vervelendste gebeurtenissen in een mensenleven. Om direct na je ontslag een nieuwe baan te vinden is soms lastig. Niet alleen heb je te maken met verwerking van het ontslag, solliciteren kan ook best ingewikkeld zijn als je dat langere tijd niet hebt gedaan.

Wat is outplacement?

Volgens Wikipedia wordt onder outplacement verstaan: “begeleidende diensten om ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe betrekking of bij het opstarten van een activiteit als zelfstandige.” Dat betekent dat je gecoacht wordt bij het vinden van een nieuwe baan.

Solliciteren is méér dan alleen het schrijven van een brief op een advertentie. Daarom is alle hulp welkom. Als je outplacement doet, verzeker je jezelf van de beste hulp die je kunt wensen.

Waarom outplacement?

Met outplacement wordt het vinden van een nieuwe baan gemakkelijker. Je wordt bij alle stappen van het solliciteren begeleid door een ervaren coach. Vergelijk het leren met koken. Je hebt trek, maar je hebt weinig ervaring in de keuken. Of je weet niet precies hoe je een bepaald gerecht maakt. Wat is er dan beter dan dat je geholpen wordt door een ervaren kok?

Wordt er een nieuwe baan voor mij gezocht?

Een bekend misverstand bij outplacement is dat het outplacementbureau een baan voor je zoekt. Dat is niet zo; als je outplacement doet, dan ga je zelf op zoek naar een baan. Bij dat zoeken word je geholpen door een adviseur met kennis van het solliciteren en van de arbeidsmarkt. Die hulp leidt ertoe dat je sneller een nieuwe baan vindt dan wanneer je dat in je eentje zou doen. En niet alleen sneller, veel mensen die outplacement doen vinden ook een betere baan dan ze hadden.

×