Hoe gaat outplacement in z’n werk?

Samen met je coach vind je werk dat bij je past

Outplacement bestaat uit een aantal fasen. Je mag verwachten dat in elk geval de volgende fasen aan de orde zullen komen:

  • Verwerking van het ontslag
  • Bepaling van uw kwaliteiten
  • Begeleiding bij het solliciteren

In het verleden ligt het heden

Outplacement is meer dan alleen een trucje om snel weer een nieuwe baan te vinden. Met outplacement leer je allereerst om het verlies van je oude functie te accepteren. Veel mensen hebben moeite met het verlies van hun oude functie en voelen zich afgewezen. Gevoelens als boosheid en neerslachtigheid kunnen dan aan de oppervlakte komen.

Boosheid noch neerslachtigheid zijn erg nuttig bij het zoeken naar een nieuwe baan. Daar moet je eerst van af.
Daarom is het belangrijk even stil te staan bij het verlies van je oude baan, voordat je de vacatures induikt.

Even stilstaan, een hele vooruitgang

Outplacement is ook een uitstekende oriëntatie op wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. “Ontslag is ook een kans” klinkt als een cliché, maar er zit wel een kern van waarheid in. Natuurlijk kun je snel op zoek gaan naar dezelfde functie die je deed, maar dan bij een andere werkgever. Je kunt ook deze knik in je loopbaan gebruiken om even pas op de plaats te maken en een moment te kijken wat echt bij je past. Daarmee vergroot je ook je kansen als je daadwerkelijk gaat solliciteren.

Aan de slag

Bij outplacement wordt er geen baan voor je gezocht en krijg je ook geen nieuwe baan aangeboden. Je zult zelf op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar omdat je daarbij voortdurende gecoacht wordt, is het wel veel makkelijker dan als je er alleen voor staat. Onder begeleiding solliciteren betekent dat je alles wat je doet kunt bespreken met een deskundige. Je krijgt voortdurend advies van iemand die van sollicitatiebegeleiding z’n beroep heeft gemaakt. Outplacement is dus solliciteren met een voorsprong.

Normaal gesproken duurt de outplacement tot het moment dat je een nieuwe baan hebt. In een enkel geval gaat de begeleiding ook door in de proeftijd.

×