Hoe kies je een outplacementbureau?

Een auto kies je ook niet uit de folder

Het kiezen van een goed outplacementbureau vraagt geen wezenlijk andere vaardigheden dan het kopen van een auto. Je kijkt, vergelijkt en je praat met verschillende aanbieders voordat je een keuze maakt.

Vraag om een kennismakingsgesprek

Outplacementbureaus komen en gaan en je wilt natuurlijk geadviseerd worden door iemand die weet waar hij of zij het over heeft. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je bijvoorbeeld op internet offertes aanvraagt, bestaat het risico dat je kiest op prijs. Je weet dan nog helemaal niks over de kwaliteit van dat bureau. Want net zoals bij veel zaken geldt: goedkoop is soms duurkoop. Zoals je bij het kiezen van een auto vraagt om een testrit, is het niet vreemd dat je eerst vraagt om een kennismakings- of oriënterend gesprek bij één of meer outplacementbureaus. Neem dan altijd deze checklist mee.

Punten om op te letten

Waar let je op tijdens een oriënterend gesprek? Vraag bijvoorbeeld hoe lang het bureau al bestaat en hoeveel cliënten zij al succesvol aan een nieuwe werkkring hebben geholpen. Besteed ook aandacht aan de persoon van de begeleider. Er bestaat niet echt een opleiding voor outplacementadviseur, maar een goede adviseur heeft voldoende kennis van mensen en de arbeidsmarkt. Een goede outplacementadviseur heeft ook relevante ervaring, bij voorbeeld in HR (human resources).

Gaat outplacement samen met werving & selectie?

Sommige bureaus zijn actief in zowel outplacement als werving en selectie. Voor beide activiteiten krijgt het bureau betaald en dan kan de verleiding groot zijn om een kandidaat te koppelen aan één van de beschikbare vacatures. U wordt dan als het ware bij een nieuwe werkgever ‘naar binnen gepraat’. Dat lijkt misschien aantrekkelijk, maar krijgt u dan ook de functie die ècht bij u past? En krijgt de organisatie echt de meest geschikte werknemer? Of krijgen ze de meest beschikbare? Meestal is het geen aanbeveling als een bureau zowel outplacement als werving & selectie doet, tenzij die diensten goed gescheiden zijn.

Lidmaatschap van een beroepsvereniging

Vraag bij een oriënterend gesprek ook altijd naar het lidmaatschap van een beroepsvereniging. Juist omdat de toetredingsdrempel voor nieuwe bureaus nogal laag is hebben de betere bureaus zich verenigd in beroepsverenigingen en geven enkele instanties certificaten af aan ervaren adviseurs. Daarnaast is een groot voordeel van beroepsverenigingen dat zij meestal een eigen klachtenreglement hebben.

Wil je meer weten over beroepsverenigingen voor outplacementbureaus? Lees dan deze pagina op Loopbaanadvies.net, daarin staan alle belangrijke beroepsverenigingen en certificerende instanties voor loopbaanadvies en outplacement op een rijtje.

×