Hoeveel kost outplacement?

Outplacement is een uitstekende investering in je toekomst

Wanneer je gebruik maakt van outplacement raadpleeg je een hooggekwalificeerde adviseur die zich speciaal voor jou inzet. Om die reden is outplacement niet goedkoop. Denk voor een volledig outplacementtraject aan een bedrag van enkele duizenden euro’s. De prijs variëert, afhankelijk van factoren als duur, frequentie en samenstelling van het traject.

Transitievergoeding

Outplacement is duur. Maar het is eigenlijk ook heel goedkoop, omdat outplacement zichzelf vaak dubbel en dwars terugverdient. Omdat je korter werkloos bent bijvoorbeeld. Of omdat je een betere functie vindt dan wanneer je geen hulp had gehad. Als je in een sociaal plan valt, heb je naar de kosten van outplacement geen omkijken, maar voor veel andere ontslagen werknemers is de prijs van outplacement wel van belang.

Sinds 1 juli 2015 (Wet Werk en Zekerheid, WWZ) hebben werknemers bij onvrijwillig ontslag recht op een transitievergoeding, als het dienstverband ten minste 24 maanden heeft geduurd. Daarbij is het niet van belang op welke manier het dienstverband eindigt (wat voorheen wel het geval was voor een ontslagvergoeding), als het maar onvrijwillig is.

Op 1 januari 2020 gaan de regels voor de berekening van de transitievergoeding veranderen. Onder andere de eis dat het dienstverband 24 maanden geduurd moet hebben vervalt dan. 

Aanvullende vergoeding

Zoals de naam al aangeeft is het de bedoeling dat je van de transitievergoeding een ‘transitie’ naar een nieuwe baan betaalt, een opleiding of outplacementtraject dus. Voor de transitievergoeding zijn minimumbedragen vastgesteld, maar wanneer dat onvoldoende is voor het betalen van een outplacementtraject, staat het je vrij om met je werkgever te onderhandelen over een hogere vergoeding. Steeds vaker wordt de transitievergoeding als een minimum beschouwd en wordt er bovenop nog een bedrag ter beschikking gesteld voor outplacement (of omscholing).

Onderhandelen over de hoogte van een vergoeding is niet gemakkelijk. Raadpleeg dan ook altijd een arbeidsjurist bij ontslag. De meeste outplacementbureaus kunnen je ook in contact brengen met een arbeidsjurist (of hebben er zelf één in dienst).

Verschillen in prijs en kwaliteit

Betaal je de outplacement zelf, bijvoorbeeld van je transitievergoeding? Houd dan in de gaten dat er tussen outplacementbureaus verschillen bestaan in prijs, maar ook in kwaliteit. Vraag daarom altijd eerst informatie op bij verschillende bureaus, waarbij u niet alleen vraagt naar de kosten, maar ook wat u krijgt voor dat geld. Vooral de duur van de outplacement is daarbij van belang.

×